Hogere afrekening servicekosten door stijgende energieprijzen
Binnenkort ontvangt u de afrekening van de servicekosten voor 2022. Voor sommige huurders valt de afrekening helaas hoog uit. Omthuis is hier best van geschrokken. Omthuis heeft dit jaar de bewuste keuze gemaakt voor een grote groep huurders een matige huurverhoging door te voeren. Ook hebben huurders met een laag inkomen een huurverlaging gekregen. Hiermee hoopten wij de kosten voor huurders die moeite hebben om de huur, de rekeningen maar ook de dagelijkse boodschappen te betalen wat te matigen. Dat de afrekening servicekosten nu hoog uitvalt, hebben wij jammer genoeg niet kunnen voorkomen.
Voorschot servicekosten
Elke maand betaalt u een vast bedrag aan servicekosten, bijvoorbeeld de glasverzekering en de schoonmaak van algemene ruimten. Woont u in een appartementengebouw, dan betaalt u ook voor het gebruik van (gemeenschappelijke?) elektriciteit. Het bedrag dat u iedere maand betaalt, is een voorschot. Het voorschot is een inschatting van de werkelijke kosten. Aan het einde van het jaar berekenen we de werkelijke kosten. De werkelijke kosten verrekenen we met het voorschot dat u iedere maand aan ons betaalt . Heeft u te veel voorschot betaald, dan krijgt u geld terug. Heeft u te weinig betaald, dan moet u bijbetalen.
Stijging energieprijzen
Voor veel huurders zijn de werkelijke kosten in 2022 hoger dan het betaalde voorschotbedrag. Dit komt door de sterke stijging van de energieprijzen van het afgelopen jaar. Die zijn hoger dan we van tevoren hadden verwacht. Dit is slecht nieuws voor de groep huurders die moet bijbetalen. Vooral gebouwen met een of meerdere liften moeten bijbetalen. Een lift verbruikt veel stroom.
We begrijpen hoe vervelend dit voor u kan zijn. Niemand wil extra kosten. Het geld dat bijbetaald moet worden, was misschien bedoeld voor andere uitgaven of het geld is er niet. We kunnen ons voorstellen dat u hier veel last van kunt hebben.
Meedenken over oplossingen
Omthuis staat voor betaalbaar wonen. Aan de stijging van de energiekosten kunnen wij helaas niets doen. We kunnen wel met u meedenken. Door bijvoorbeeld een betalingsregeling met u te treffen als het u echt niet lukt de bijbetaling in een keer te voldoen. Zo kunt u bijvoorbeeld het bij te betalen bedrag verdelen over meerdere maanden. Verder kunnen de medewerkers van Pit Baarn u misschien meer vertellen over vormen van financiële hulp en de energiecoaches van in de gemeente waar u woont kunnen u op weg helpen met tips om energie te besparen.
Heeft u nog vragen? Kijk eerst bij de veelgestelde vragen. Staat uw vraag hier niet tussen, neem dan contact met ons op.