Flora- en faunaonderzoek

Eemland Wonen kijkt altijd vooruit naar toekomstige onderhoudswerkzaamheden, verduurzaming en nieuwbouw. Daarbij moeten wij ons houden aan regels om onder andere beschermde dieren niet te verstoren.

Voordat we met de onderhoudswerkzaamheden kunnen starten, moeten we onderzoeken of er verblijfplaatsen en broedplaatsen van bijvoorbeeld vogels en vleermuizen in de wijk zijn. Daarom voeren verschillende ecologische adviesbureaus in opdracht van Eemland Wonen ecologisch onderzoek uit. Hierbij lopen ze door de wijk en bekijken daarbij de woningen en schuren maar ook de bomen. Deze onderzoeken vinden vooral plaats later op de avond tussen 18.00 en 00.00 uur en in de vroege ochtend tussen 03.15 en 10.00 uur.

Op dit moment worden de onderzoeken uitgevoerd door onderzoekbureaus Viridis, ATKB en Ecoresult. De onderzoekers lopen rond in de wijk of door de brandgang met een detector en een zaklamp. Zij hoeven niet in de woningen of tuinen te zijn.

Soms maken ze wel foto’s van locaties van dierverblijfplaatsen. De onderzoekers zijn te herkennen aan bedrijfskleding of een hesje met bedrijfsnaam en kunnen zich legitimeren. Vraag er gerust naar.