Woningruil

Zoekt u of kent u iemand met wie u van woning zou willen ruilen? Dat is mogelijk onder bepaalde voorwaarden.

Hoe werkt woningruil - in drie stappen
Onder bepaalde voorwaarden mag u uw huurwoning van Eemland Wonen ruilen met een huurwoning van een andere verhuurder. U heeft wel altijd toestemming nodig. Overweegt u woningruil? Bekijk dan eerst even onderstaande stappen.

Stap 1: wat wordt de nieuwe huur van uw woning?
Het is handig ons eerst te bellen en te vragen wat de nieuwe huurprijs wordt. De huur die u nú betaalt, is meestal niet gelijk aan de huur die een eventuele ruilkandidaat gaat betalen. Zo voorkomt u teleurstellingen.

Stap 2: zoek een geschikte ruilkandidaat
Nog geen ruilkandidaat op ’t oog? Via een advertentie ontmoet u misschien een geschikte kandidaat.

Stap 3: vul samen het woningruilformulier in
Speciaal voor woningruil hebben wij een woningruilformulier. Dit formulier vult u samen met de eventuele ruilkandidaat in en stuurt u aan ons terug. De woningruil gaat bijvoorbeeld niet door als de andere verhuurder(s) en gemeenten geen toestemming geven.

Wilt u uw woning ruilen? Neem dan contact op met één van onze medewerkers via info@eemlandwonen.nl of (035) 548 50 50

Goed om te weten
U moet allebei voldoen aan de criteria die ook van toepassing zijn bij de normale verhuur van sociale huurwoningen. Verder beoordelen wij de woningruil op de volgende punten:

  • één van u is economisch en/of maatschappelijk gebonden aan de gewenste woonplaats
  • er was de afgelopen twee jaar geen sprake van huurachterstand en/of (woon)overlast
  • de andere verhuurder stemt in met de woningruil
  • de redenen waarom u wilt ruilen

Belangrijk: gaat u door woningruil een woning huren van Eemland Wonen? Wij hanteren dan een minimale huurtermijn van één jaar. Dat betekent dat u de woning niet binnen twaalf maanden mag opzeggen.

‘De kinderen zijn het huis uit, dus we willen kleiner wonen. Nu kijken we of we kunnen ruilen met een jong stel dat met een tweeling op komst op zoek is naar een grotere woning.’