Woning veranderen

Een aanpassing of verbouwing aan uw woning die u zelf doet of laat doen, heet een ZAV (zelf aangebrachte verandering). Een zelf aangebrachte verandering (ZAV) is een aanpassing waarmee uw woning echt verandert. Het gaat dus niet om het schilderen van een muur of het leggen van tapijt, maar bijvoorbeeld om het plaatsen van een nieuwe keuken.

Toestemming
Wilt u iets wilt veranderen dat we niet makkelijk in oorspronkelijke staat kunnen terugbrengen, dan moet u altijd eerst toestemming vragen. Bijvoorbeeld als u een muur wilt weghalen of een extra raam wilt plaatsen. Gebruik hiervoor het Aanvraagformulier zelf aan te brengen verandering.

Onderhoud van de aanpassing
U bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud aan de aanpassingen die u heeft gedaan. Als een vorige huurder aanpassingen gemaakt heeft, doet u vaak ook zelf het onderhoud. Afspraken hierover maken we als u de woning gaat huren.

Wat te doen bij verhuizing
Heeft u toestemming gevraagd voor een verandering? Dan staat in de bevestiging ook wat u met de verandering moet doen als u gaat verhuizen. Soms moet u de verandering ongedaan maken en de woning weer opleveren zoals toen u hem kreeg. Gaat u verhuizen, vraag dan tijdens de inspectie van de woning goed na wat wij van u verwachten.

Veelgestelde vragen

Wij geven er de voorkeur aan om als Eemland Wonen zelf de zonnepanelen te plaatsen. Dit voorkomt dat er een wildgroei ontstaat aan type zonnepanelen, aanpassingen aan de meterkast. Het voorkomt ook dat er aan het einde van de huurperiode nog afspraken moeten worden gemaakt voor overname door een volgende huurder.

Net als  bij andere verduurzamingsmaatregelen kiezen we ervoor om zonnepanelen te plaatsen bij verschillende woningen tegelijk, als een project. We onderzoeken op dit moment of en hoe we het plaatsen van zonnepanelen kunnen versnellen.

Wilt u toch graag zelf zonnepanelen aanbrengen, dan kunt u hiervoor een ZAV- (zelf aangebrachte verandering) aanvraag indienen. Deze beoordeelt Eemland Wonen dan en wij geven ook aan welke voorwaarden wij stellen. Het zelf plaatsen van zonnepanelen op gestapelde woningen is niet toegestaan.