Woning veranderen

Een aanpassing of verbouwing aan uw woning die u zelf doet of laat doen, heet een ZAV (zelf aangebrachte verandering). Een zelf aangebrachte verandering (ZAV) is een aanpassing waarmee uw woning echt verandert. Het gaat dus niet om het schilderen van een muur of het leggen van tapijt, maar bijvoorbeeld om het plaatsen van een nieuwe keuken.

Toestemming
Wilt u iets wilt veranderen dat we niet makkelijk in oorspronkelijke staat kunnen terugbrengen, dan moet u altijd eerst toestemming vragen. Bijvoorbeeld als u een muur wilt weghalen of een extra raam wilt plaatsen. In de folder Zelf aangebrachte verandering leest u hier meer over. Toestemming vraagt u aan via het Aanvraagformulier zelf aan te brengen verandering

Onderhoud van de aanpassing
U bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud aan de aanpassingen die u heeft gedaan. Als een vorige huurder aanpassingen gemaakt heeft, doet u vaak ook zelf het onderhoud. Afspraken hierover maken we als u de woning gaat huren.

Wat te doen bij verhuizing
Heeft u toestemming gevraagd voor een verandering? Dan staat in de bevestiging ook wat u met de verandering moet doen als u gaat verhuizen. Soms moet u de verandering ongedaan maken en de woning weer opleveren zoals toen u hem kreeg. En in een aantal gevallen krijgt u een vergoeding bij verhuizing. U leest in de ZAV-wijzer de voorwaarden per verandering. Gaat u verhuizen, vraag dan tijdens de inspectie van de woning goed na wat wij van u verwachten.

Veelgestelde vragen

Wij geven er de voorkeur aan om als Eemland Wonen zelf de zonnepanelen te plaatsen. Dit voorkomt dat er een wildgroei ontstaat aan type zonnepanelen, aanpassingen aan de meterkast. Het voorkomt ook dat er aan het einde van de huurperiode nog afspraken moeten worden gemaakt voor overname door een volgende huurder.

Net als  bij andere verduurzamingsmaatregelen kiezen we ervoor om zonnepanelen te plaatsen bij verschillende woningen tegelijk, als een project. We onderzoeken op dit moment of en hoe we het plaatsen van zonnepanelen kunnen versnellen.

Wilt u toch graag zelf zonnepanelen aanbrengen, dan kunt u hiervoor een ZAV- (zelf aangebrachte verandering) aanvraag indienen. Houdt u er rekening mee dat wij u vragen om zelf een vergunningencheck bij de gemeente te doen. Als er een omgevingsvergunning nodig is, dan dient u die zelf aan te vragen. 

Eemland Wonen beoordeelt na ontvangst van de juiste documenten de aanvraag. Er kunnen altijd redenen zijn om een aanvraag af te wijzen. Een afwijzing ontvangt u altijd schriftelijk met een inhoudelijke onderbouwing. 

Het zelf plaatsen van zonnepanelen op gestapelde woningen is niet toegestaan.

U wilt elektrisch gaan koken. Wij denken graag met u mee.

Om elektrisch te gaan koken zijn aanpassingen nodig in de woning
U dient hiervoor het aanvraagformulier zelf aan te brengen verandering bij ons in.

Daarin vermeldt u dat u graag elektrisch wil gaan koken en dat u gebruik wil maken van de meterkast-aanpassing naar een 2-fase aansluiting

U krijgt in de meeste gevallen hiervoor toestemming.
Aansluitend aan de toestemming geven wij onze aannemer de opdracht om met u een afspraak te maken voor de aanpassingen.

Wat doet Eemland Wonen voor u?
Vaak zal voor elektrisch koken de meterkast aangepast moeten worden.
Eemland Wonen neemt de kosten op zich die nodig zijn om de elektragroep voor de keuken te vervangen voor een 2-fase aansluiting.

Welke aanpassingen laat u zelf uitvoeren?
De bijbehorende aanpassingen zoals het leggen van de leidingen en de perilex-aansluiting in de keuken laat u zelf uitvoeren door een professionele installateur.

Welke kookplaat kan ik nemen?
Alleen kookplaten met een 2-fase aansluiting zijn geschikt. Let u hierop bij de aanschaf!

Heb ik nieuwe pannen nodig voor het elektrisch koken?

Bij elektrisch koken horen (soms) andere pannen. Wij raden u aan om u goed te laten voorlichten bij de verkooppunten van pannen.

Geschikt voor keramisch:

Geschikt voor inductie:

 

 

Ja, u mag de thermostaat vervangen voor een slimme. U betaalt zelf de vervanging en de slimme thermostaat.
U bent zelf verantwoordelijk voor onderhoud en reparatie van uw slimme thermostaat. 

Wij raden u aan de thermostaat die u vervangt niet weg te gooien. Als u in de toekomst verhuist kunt u die weer terugplaatsen en uw eigen thermostaat meenemen. 

Is uw standaard thermostaat stuk?
Gaat de standaard in de woning aanwezige thermostaat stuk, dan kunt u dit melden bij de reparatiedienst. Zij plaatsen altijd een standaard niet slimme thermostaat terug. 

Wij raden u aan om eerst andere oplossingen te onderzoeken. Soms zijn beugels plaatsen al voldoende of kunt u een verhoogde toiletbril plaatsen. Dit zijn vaak ook goedkopere alternatieven dan de vervanging van de toiletpot.

Is er echt een verhoogd toilet nodig, dan heeft u toestemming nodig van ons. Vult u daarvoor het Aanvraagformulier zelf aan te brengen verandering in.