Huisbewaring
U mag uw woning tijdelijk aan iemand anders verhuren als u bijvoorbeeld in het buitenland gaat reizen, werken of studeren. Maar ook als u op proef wilt gaan samenwonen kan huisbewaring een mogelijkheid zijn.
Huisbewaring kan minimaal drie maanden en maximaal één jaar duren. U kunt alleen huisbewaring aanvragen als u altijd op tijd de huur heeft betaald en geen overlast heeft veroorzaakt. Als huurder blijft u verantwoordelijk voor de huurbetaling en het onderhoud van de woning. Ook bent u verantwoordelijk voor het gedrag en eventueel overlast die de huisbewaarder veroorzaakt.
Wilt u huisbewaring aanvragen? Doe dat ruim voordat u vertrekt. De aanvraag verwerken duurt ongeveer vier weken. Zonder onze toestemming is huisbewaring niet mogelijk.
Hoe regelt u de huisbewaring?
Uw huisbewaarder:
- is 18 jaar of ouder.
- heeft zelf geen zelfstandige woonruimte en is ook geen (mede-)eigenaar van een koopwoning.
- schrijft zich op uw adres in bij de Basisregistratie Personen van de gemeente.
- heeft geen minderjarige kinderen die inwonend zijn. Zij mogen niet staan ingeschreven op uw adres.
- heeft geen recht op vervangende woonruimte aangeboden door Eemland Wonen als de huurder terugkeert in zijn woning.
- heeft geen recht om in de woning te blijven als de huurder niet terugkeert.
Voor de aanvraag hebben wij de volgende documenten van u en de huisbewaarder nodig:
- Een verklaring van u en de huisbewaarder waarin de periode van huisbewaring vaststaat. U beiden ondertekenen deze verklaring.
- U levert een schriftelijk bewijs van de reden van huisbewaring (bijvoorbeeld een vliegticket of een werk- of studiecontract uit het buitenland).
- U tekent een voorwaardelijke huuropzegging waarin de datum van opzegging over maximaal een jaar staat. Deze gaat in ons dossier. De huisbewaring eindigt vanaf het moment dat de periode van huisbewaring is verlopen, of als duidelijk is dat de officiële huurder niet meer terugkeert in de woning. Voor de voorwaardelijke opzegging kunt u het opzeggingsformulier van de website downloaden.
- Van de persoon die als huisbewaarder optreedt, vragen wij de volgende documenten:
- Inkomensverklaring.
- Uittreksel Basisregistratie Personen.
- Indien van toepassing een verhuurdersverklaring van de vorige verhuurder.
Als alle documenten binnen zijn, beoordelen we de aanvraag. Geven we toestemming, dan leggen wij deze vast in een huisbewaringsovereenkomst. De huurder betaalt voor de huisbewaring een borg van € 500,00. Deze borg storten we (zonder rente) terug als de huisbewaring eindigt en de woning in goede staat is overgedragen.
Gaat u samenwonen?
Dan gelden de volgende aanvullende voorwaarden:
- U mag niet zijn getrouwd en ook geen geregistreerd partnerschap hebben.
- U bent geen mede-eigenaar van de woning van uw partner.
- U bent geen medehuurder op het huurcontract van uw partner.
- U schrijft zich na goedkeuring van de huisbewaring in op het adres van uw partner. U levert een kopie uittreksel Basisregistratie Personen van de gemeente waar u dan woont.