Afrekening servicekosten 2022 | Veelgestelde vragen

De energieprijzen zijn harder gestegen dan verwacht. In april 2022 wisten wij niet dat de prijs 4x duurder werd.

De overheid stelde een prijsplafond in voor energie en gas. Dit betekent dat de prijzen voor energie en gas bij een normaal verbruik niet hoger kunnen worden dan een bepaald bedrag. Hierdoor kunnen de prijzen voor energie en gas niet blijven stijgen. Het prijsplafond is voor kleinverbruikers. Kleinverbruikers zijn privé huishoudens en andere energieverbruikers met een energieaansluiting die maximaal 3x80 Ampère groot is.

Let op! De prijzen van het prijsplafond zijn ongeveer twee keer zo hoog als dat de prijzen voor energie en gas waren in 2021. U gaat dus nog steeds veel meer betalen. De overheid heeft toegezegd dat het prijsplafond ook voor blokverwarming en stadsverwarming gaat gelden. Ze weten alleen nog niet hoe zij dit gaan doen.

Energiecoaches helpen bij energie besparen
Energiecoaches kunnen u helpen te beoordelen hoe u energie kunt besparen. In veel gemeenten en wijken zijn er al energiecoaches. Zij geven advies over besparen en helpen vaak ook met kleine bespaarklusjes zoals het plaatsen van tochtstrippen en radiatorfolie. Op de website van de gemeente waar u woont vindt u hoe u een energiecoach kunt inschakelen. 

Een voorschot is een bedrag wat huurders gelijk met de huur betalen aan Omthuis. Dit betekent dat u de kosten voor warmte of servicekosten vooraf aan ons betaalt. Dit bedrag is een schatting waarvan wij denken dat u dit gaat verbruiken het komende jaar. Aan het eind van ieder jaar zien we wat u echt verbruikt heeft (wat de kosten waren) en of u moet bijbetalen of geld van ons terug krijgt. Het voorschot was dit jaar te laag ingeschat. We proberen dit altijd hoger in te schatten zodat huurders achteraf niet hoeven bij te betalen.

Heeft u een laag inkomen? Dan kunt u misschien bij uw gemeente een energietoeslag van € 1300 krijgen. Kreeg u in 2022 energietoeslag? Dan is de kans groot dat u dit in 2023 ook gaat krijgen. Meer informatie hierover leest op de website van de gemeente Baarn en BunschotenDe verhoging van de servicekosten heeft GEEN invloed op de huurtoeslag. Meer informatie hierover leest u op de website van de Belastingdienst.

Hulp via Geldfit, een initiatief van de Nederlandse Schuldhulproute. Geldfit helpt om schuldenvrij te worden en te blijven. Veel (energie)bedrijven en gemeentes werken met deze organisatie samen. Op Geldfit.nl kunt u anoniem een test doen. Daarna krijgt u advies en tips. Ook ziet u welke organisaties in uw buurt u kunnen helpen met geldzaken. Kijk voor meer informatie op www.geldfit.nl

Wij hebben al jaren een contract bij Eneco. Dat is een variabel contract. Dit is altijd voordelig geweest tot afgelopen jaar.

Wij hebben al jaren een contract bij Eneco. Dat is een variabel contract. Dit is altijd voordelig geweest tot afgelopen jaar.