A A A   |  
Home  |   Veel gestelde vragen  |   Nieuws uitgelicht  |   Disclaimer & Cookies  |   Sitemap   |   Print
Zoeken
Home > Veel gestelde vragen > Ik zoek een woning > Wat is er nu eigenlijk per 1 januari 2011 veranderd bij het verhuren van woningen?

Wat is er nu eigenlijk per 1 januari 2011 veranderd bij het verhuren van woningen?

Huurwoningen en inkomensverklaring

De Nederlandse overheid heeft nieuwe regels vastgesteld voor het huren van een woning van een woningcorporatie. Voor veel van deze woningen geldt vanaf 1 januari 2011 een maximale inkomensgrens. Voor u weet of u de woning mag huren wordt uw inkomen beoordeeld door Eemland Wonen. Voor deze beoordeling heeft u één of meerdere IB60-verklaringen nodig van de belastingdienst. Vraagt u de benodigde IB60-verklaringen alvast aan want het duurt ongeveer vijfwerkdagen voordat u deze verklaringen krijgt thuisgestuurd.

Om in aanmerking te komen voor een woning van Eemland Wonen moet u vanaf 1 januari 2011 voldoen aan een eventueel in de advertentie gestelde maximale inkomensgrens. Bij de toewijzingsbrief van de gemeente ontvangt u een inkomensverklaring met toelichting. Deze inkomensverklaring moet u invullen, ondertekenen en voorzien van de gevraagde bijlagen. Voor u definitief weet of u de woning mag gaan huren moet u eerst uw inkomensverklaring bij Eemland Wonen laten beoordelen. U kunt hiervoor een afspraak maken via telefoonnummer (035) 548 50 50. Ook als er geen maximale inkomensgrens wordt gesteld in de advertentie van de woning moet u de inkomensverklaring invullen, ondertekenen en voorzien van de gevraagde bijlagen inleveren bij Eemland Wonen.

Eén van de bijlagen die Eemland Wonen nodig heeft bij uw inkomensverklaring is een IB60-verklaring van 2009 of 2010 van de belastingdienst van uzelf en eventuele medebewoners. Een IB60-verklaring van uw meeverhuizende kinderen is niet nodig. Het maakt hierbij niet uit of ze minder- of meerderjarig zijn. U kunt de IB60-verklaringen het best nu al aanvragen bij de belastingtelefoon (zie hieronder). Het duurt ongeveer vijf werkdagen voor u deze verklaringen krijgt toegestuurd. Zorg dat u uw burgerservicenummer en die van de andere eventuele medebewoners bij de hand heeft als u belt want deze heeft u nodig bij uw aanvraag.

BelastingTelefoon voor aanvraag IB60-verklaring

Telefoon: 0800 - 0543
Bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 8.00 tot 20.00 uur en op vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur.


Aan tekst en afbeelding(en) zijn geen rechten te ontlenen.Webbureau Den Haag AVEQ interactieve media