A A A   |  
Home  |   Veel gestelde vragen  |   Nieuws uitgelicht  |   Disclaimer & Cookies  |   Sitemap   |   Print
Zoeken
Home > Nieuws uitgelicht > Woonwenscaf druk bezocht

Woonwenscafé druk bezocht

Het woonwenscafé van Eemland Wonen op 10 februari in de voormalige apotheek €Julius€ aan de Laanstraat 26 in Baarn is druk bezocht. De hele de middag was er inloop van woningzoekenden, anderszins geïnteresseerden en politieke vertegenwoordigers. Vaak met een kopje thee of koffie in de hand, gaf men zijn voorkeuren of liet zich informeren. Angela Bolk geeft aan dat Eemland Wonen het belangrijk vindt, om woningzoekenden mee te laten denken binnen de mogelijkheden die er zijn. Enkele filmpjes die zijn gemaakt voor het woonwenscafé zijn onderaan dit bericht te openen.

Bij een bord met drie verschillende plattegronden, met bijpassende huurprijzen, kon men aangeven wat er naast de grootte nog meer de voorkeur had. Elektrisch of op gas koken, toilet apart of tegen een lagere huurprijs op de badkamer? Wat heeft de voorkeur van de woningzoekenden? Vragen die Kevin van den Berg bij de plattegronden ondermeer stelde aan de woningzoekenden en die hielpen bij het aanscherpen van hun woonwensen. Kevin van den Berg geeft aan dat vrijwel niemand kiest voor de getoonde plattegrond met de laagste huurprijs. Liever iets meer betalen voor een tweekamerappartement dan een lage huurprijs voor een studio zonder aparte slaapkamer.

Omdat de grootte van een woning meer dan vroeger afgestemd dient te zijn op het inkomen, was er in het woonwenscafé een aparte ruimte waar woningzoekenden meer persoonlijke vragen konden stellen. Angela vertelt dat er veel vragen over inkomens- en huurprijsgrenzen zijn gesteld. €Logisch€ geeft zij aan, €het is behoorlijk ingewikkeld geworden voor woningzoekenden. Soms merk je dat de regelgeving geen recht doet aan de bijzondere situatie waar mensen in zitten.€ Passend verhuren en het tweehurenbeleid blijkt vragen op te roepen. Soms blijkt het voor woningzoekenden onduidelijk of ze nu wel of niet kunnen reageren op een woning. Angela vertelt dat €bij iedere woningadvertentie wordt aangegeven welke inkomenseisen er gelden en voor welke huishoudensgrootte huurverlaging van toepassing is bij een lager inkomen. De huur in de advertentie is voor huishoudens met recht op huurtoeslag dus niet altijd de huur waarvoor de woning uiteindelijk wordt verhuurd.€ Haar advies aan woningzoekende is om de hele advertentie goed door te lezen om te bepalen of reageren mogelijk is en niet alleen af te gaan op de huurprijs die in de advertentie zichtbaar is.

Henk Boers van Eemland Wonen krijgt redelijk wat vragen over wanneer er weer nieuwe woningen en appartementen worden gebouwd. Woningzoekenden geven aan dat er wel wat vaart gezet mag worden achter de nieuwbouwproductie. Henk legt de woningzoekenden uit dat het realiseren van nieuwbouw meestal vaak lang duurt omdat er meerdere belangen zijn. Zeker in een dorp zoals Baarn, waar bij inbreidingslokaties naast de belangen van woningzoekenden ook de belangen van omwonenden een rol spelen. Deze belangen zijn niet altijd hetzelfde. Het is dan aan de politiek om deze belangen af te wegen en tot een besluit te komen.

Filmpje 1: woningzoekenden kiezen

Filmpje 2: huurders, hun keuze en ervaring

Filmpje 3: sfeerinpressie van het woonwenscafé op 10 februari

 

Baarn, 20 februari 2018

 


Aan tekst en afbeelding(en) zijn geen rechten te ontlenen.Webbureau Den Haag AVEQ interactieve media