A A A   |  
Home  |   Veel gestelde vragen  |   Nieuws uitgelicht  |   Disclaimer & Cookies  |   Sitemap   |   Print
Zoeken
Home > Nieuws uitgelicht > Proef zonnepanelen op huurwoningen

Proef zonnepanelen op huurwoningen

Circa 50 huurders in de Vogelbuurt zijn door Eemland Wonen uitgenodigd om in te schrijven op een proef met zonnepanelen. Eemland Wonen doet deze proef bij 10 woningen. De proef past in het beleid van de verhuurder om het woningbezit te verduurzamen.

De verhuurder doet het voorzichtig aan. Zij spreekt uitdrukkelijk van een proef. Er is budget vrijgemaakt om tien woningen die gunstig gelegen zijn ten opzichte van de zon te voorzien van een installatie die zonne-energie kan omzetten in elektriciteit die door de huurders te gebruiken is. De opgewekte elektriciteit die op het moment door het huishouden niet gebruikt wordt, wordt aan de elektriciteitsleverancier van de huurder geleverd.

Huurders die geïnteresseerd zijn, krijgen zes panelen op het dak. Zij betalen een huurverhoging van € 16,00 per maand. Volgens berekeningen zouden de huurders ruim € 25,00 per maand kunnen besparen op hun elektriciteitsrekening. Eemland Wonen houdt een voorzichtige variant aan. Zij gaat ervan uit dat de huurders tenminste netto € 7,50 per maand zullen besparen. Daarbij wordt er wel van uitgegaan dat de huishoudens ongeveer hetzelfde aantal elektrische apparaten houden als voor plaatsing van de panelen. Voorwaarde voor deelname aan de proef is dat ‘op afstand’ de werking van de installatie in de gaten gehouden wordt. “Er doen zoveel verhalen de ronde over de ‘winst’ van zonnepanelen, dat wij eerst willen nagaan of huurders mee willen doen. Bovendien als de berichten na een jaar of wat positief zijn, dan zal Eemland Wonen zich beraden of dit aanbod aan veel meer huurders te doen valt. Er is veel geld mee gemoeid”, aldus Frits van den Boomgaard van Eemland Wonen.

Baarn, 15 mei 2014


Aan tekst en afbeelding(en) zijn geen rechten te ontlenen.Webbureau Den Haag AVEQ interactieve media