A A A   |  
Home  |   Veel gestelde vragen  |   Nieuws uitgelicht  |   Disclaimer & Cookies  |   Sitemap   |   Print
Zoeken
Home > Nieuws uitgelicht > Woonbelevingsonderzoek flats Sonnevelt

Woonbelevingsonderzoek flats Sonnevelt

Onder de huurders van de flats Sonnevelt houdt Eemland Wonen een onderzoek naar de beleving van hun woning en omgeving. De aanleiding is de opknapbeurt van de flats in 2012 waarin energetische maatregelen centraal stonden. De Woonbond, de belangenorganisatie van huurders, voert het onderzoek uit.

De bewoners is eind 2011 gevraagd in te stemmen met een huurverhoging, zodat Eemland Wonen fors kon investeren om de flats te isoleren en andere energetische maatregelen kon treffen. Ruim 80% van de huurders stemde in met de huurverhoging. Eemland Wonen gaf een woonlastenwaarborg af. Dit is een garantie dat de feitelijke energiebesparing méér geld oplevert dan de gevraagde huurverhoging voor deze maatregelen. Dit wordt uitgerekend als gemiddelde van alle woningen van dit complex, met een correctie voor een koudere of warmere winter dan gemiddeld.

Ook wordt alléén gerekend met de woningen waar toen en nu dezelfde bewoners wonen. De garantie geldt dus niet voor nieuwe bewoners. Mocht de besparing tegenvallen, dan wordt de gevraagde huurverhoging met terugwerkende kracht verlaagd naar het niveau van de besparing. “Na ruim een jaar is het tijd om het effect te onderzoeken. Destijds was de Woonbond betrokken bij de planvorming en de introductie van de woonlastenwaarborg, dus hebben wij deze organisatie nu gevraagd om te onderzoeken wat het effect is”, aldus Frits van den Boomgaard van Eemland Wonen.

Behalve dit onderzoek vindt Eemland Wonen het ook belangrijk om te weten of de bewoners hun woning comfortabel vinden, bijvoorbeeld wel of geen tocht en wat de bewoners vinden van de opknapbeurt en ‘restyling’ van de flats. Daarom is aan de Woonbond gevraagd om de beleving van de flats door de bewoners te onderzoeken. Dat gebeurt door middel van een enquête via het internet. Mochten mensen geen computer hebben dan kunnen ze bellen naar de Woonbond en kunnen ze telefonisch de enquête beantwoorden. Eind maart is het onderzoek gereed en worden de bewoners over de resultaten geïnformeerd. Frits van den Boomgaard: “Wij willen heel graag weten wat de bewoners vinden van ons werk en we verloten ook nog eens drie cadeaubonnen van elk € 100,- onder de deelnemers van het onderzoek.”

Baarn, 19 februari 2014


Aan tekst en afbeelding(en) zijn geen rechten te ontlenen.Webbureau Den Haag AVEQ interactieve media