A A A   |  
Home  |   Veel gestelde vragen  |   Nieuws uitgelicht  |   Disclaimer & Cookies  |   Sitemap   |   Print
Zoeken
Home > Nieuws uitgelicht > Eerste sleutel in de Vogelbuurt uitgereikt

Eerste sleutel in de Vogelbuurt uitgereikt

Op donderdag 12 april is door Eemland Wonen de sleutel uitgereikt aan de eerste huurder van de nieuwbouwwoningen in de Kievitstraat. Een mijlpaal, zo omschrijft adjunct-directeur Frits van den Boomgaard de uitreiking.

De huurder, mevrouw Van den Berg–Koops, is geen onbekende van de verhuurder. Zij huurde een eengezinswoning in de Vogelbuurt, die gesloopt is. Zij wilde graag terug naar haar oude buurt. En voor huurders die in een eengezinswoning woonde die werd gesloopt, was de afspraak dat zij terug konden keren naar een nieuwe eengezinswoning. “Ik ben erg blij dat ik weer terug kan naar de hei”, was de reactie van mevrouw Van den Berg. “Ik ben een echte heikneuter. Dat was mijn man ook. We zijn er opgegroeid. We hebben vroeger weleens twee jaar in Drenthe gewoond, maar we wilden terug naar Baarn, dat wil zeggen naar de hei. En dat is destijds gelukt. Dus daarom ben ik vandaag weer blij.”

Van den Boomgaard stipte aan dat het bouwen van nieuwe woningen en dan in het bijzonder de planvoorbereiding een hele klus is, er spelen zoveel belangen. De negen nieuwe woningen aan de Kievitstraat zijn de eerste nieuwe woningen in de Vogelbuurt die opgeleverd en verhuurd worden. De woningen die daarvoor gesloopt moesten worden, waren de laatste waarover met de gemeente een akkoord bereikt werd. Dankzij een initiatief van enkele gemeenteraadsfracties werd eind 2008 een motie in de gemeenteraad aangenomen waardoor de weg vrijkwam om de sterk verouderde seniorenwoningen en de twee eengezinswoningen aan de Kievitstraat 2 t/m 18 te slopen. Een voorwaarde van de PvdA en het CDA was dat de oorspronkelijke huurders die in de negen te slopen woningen woonden terug zouden kunnen keren tegen een gematigde huurprijs van 57% van de maximale huurprijs van de nieuwe woningen.

De woningen zijn in min of meer dezelfde stedenbouwkundige opzet teruggebouwd. De huurprijs van de zeven driekamer woningen ligt op bijna 600 euro. De bouwkosten liggen hoger, waardoor de huur ook wat hoger is. De woonlasten lijken daardoor stevig, maar de woningen zijn energiezuinig. Er zijn bijvoorbeeld zogenaamde passiefkozijnen met driedubbel glas geplaatst en een warmteterugwininstallatie bij de douche. “Het lijken voor de consument kleinigheden, maar op deze manier kan op de gasrekening flink bespaard worden in vergelijking met woningen van dezelfde grootte die 20 of 30 jaar geleden gebouwd zijn. En de gasprijs stijgt al jaren sterker dan de huurprijzen. We moeten daarom leren te denken in woonlasten en niet alleen in huurprijzen of energieprijzen” geeft Van den Boomgaard aan.

Baarn, 13 april 2012


Aan tekst en afbeelding(en) zijn geen rechten te ontlenen.Webbureau Den Haag AVEQ interactieve media